Каде низ светот водата од чешма е безбедна за пиење, а каде не е – погледнете што вели индексот на квалитет за Македонија


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Тим од Универзитетот Јеил води нешто што се вика EPI (Environmental Performance Index) на кој го рангира и го следи квалитетот на водата низ сите држави на планетава.

Во индексот секоја држава добива оценка (од 0 до 100) врз основа на тоа колку години живот се изгубени на 100.000 луѓе затоа што пиеле вода што е небезбедната за пиење.

Во исто време американското ЦДЦ води една многу поедноставна табела, каде водата од чешма е добра или не за пиење.