Изненадување за сите: Во хотел во Јапонија гостите се пречекани од роботи

Хотел Хен на chain, чие име во превод значи „Чуден“, е првиот хотел на светот кој наместо персонал има роботи. Поради таа причина влезе и во Гинисовата книга на рекорди.

Првиот е отворен во 2015. година во Нагасаки и стана дел од ланецот. Сега ги има осум во целата земја.

Познато е дека Јапонците сакаат роботи, но гостите навистина се изненадуваат кога на рецепцијата ќе ги пречека робот диносаурус. Во нив се наоѓаат сензори кои ги детектираат движењата и кога гостите се приближуваат до рецепцијата тие ги поздравуваат со Welcome.

Изгледаат како да дошле од филмот Jurassik Park, единствено што на главата имаат мали капи и носат лептир машни. Потоа гостите внесуваат лични податоци во посебен дел. Гостите можат да бираат на кој јазик роботите ќе комуницираат со нив, јапонски, англиски, кинески или корејски.

Во секоја соба се наоѓаат мини роботи под називот Тапиа. Тие изгледаат како BB-8 ОД Војна на ѕвездите и им помагаат на гостите да ги менуваат гласот и програмата.

Дури и рибите кои се наоѓаат во предворјето во аквариумот работат на батерии, а кантите за ѓубре се исто така автоматизирани. Децата посебно сакаат мали роботи во облик на јајца со кои можат да си играат.