Исплатени 46 милиони денари на земјоделците погодени од ланските поплави


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Заклучно со вчера државата  им  исплати  над 700 илјади евра  на  мештаните од Стајковци за покривање на штетите од  минатогодишнотот невреме кое го зафати Скопје. 

Со овие пари земјоделците од овој крај ќе можат да ги приспособат уништените  земјоиделски обработливите површини, да ги покријат штетите направени на  стаклениците,  пластениците  и на повеќегодишните насади.

Министерот потецнира дека ќе се направи се што е потребно  за овие земјоделски површини да се вратат во сосотјбата од пред поплавите и да генерираат квалитете род.

Во  поплавите од 6 август лани штети претрпеа над 5000 домаќинства, а оштетени беа и над 600 хекари  обработлива површина.