Инфлуенсерка за 10 дена заработила 7,5 милиони долари од продажба на…

Ајрене Жао, кинеска инфлуенсерка и модел на Јукинг, која живее во Сингапур, заработила 7,5 милиони долари за 10 дена со продажба на серија NFT-ови составени од нејзините слики во меме.

Жао ја лансирала својата колекција IreneDAO на почетокот на јануари во Opensea, најголемата онлајн продавница на NFT. Колекцијата се состои од 1107 ставки со вкупен обем на трговија од 2.300 етериуми, што одговара на приближно 7,5 милиони долари. Според Жао, сите 1107 NFT биле побарани во првите 30 минути.

IreneDAO започнала како збирка налепници кои ја прикажуваат Жао во различни пози со популарни фрази од криптовалути како што е WAGMI (Сите ќе го направиме IT). Моментално најевтиниот NFT, Have Fun Staying Poor, чини 0,94 етереуми, што одговара на сумата од 2228 долари.

Сликите започнале како пакет налепници на Telegram, популарна апликација за пораки, а еден од нејзините обожаватели и предложил да ги претвори во колекција на NFT. Некои големи имиња, како што се извршниот директор на Galaxy Digital Мајк Новограц и јутјуберот Логан Пол, ги купиле нејзините NFT.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Irene Zhao (@b1gqing)

Жао го создаде IreneDAO NFT со деловниот партнер Бенџамин Танг за да изгради Social Collectibles или So-Col, децентрализирана платформа за социјално вмрежување која има за цел да им помогне на креаторите на содржини да ја монетизираат својата содржина и да градат заедници со своите обожаватели.

„IreneDAO започна како социјален експеримент за да го докаже основниот концепт на So-Col за зајакнување на креаторите преку поврзување со нивните заедници преку NFT. Крајната цел е да се создадат стотици или дури илјадници такви заедници преку платформата So-Col. Заедниците можат да бидат големи или мали, и секоја заедница, заедно со креаторот, ќе ја дефинира корисноста на „колекционерските предмети“ на тие креатори, изјави Жао за Cointelegraph.

“Не очекувавме дека нашата тест копија ќе биде хит. Всушност, не бев ни свесна кога беше лансирана, бев излезена на час по пливање! Кога се вратив од базенот по 40 минути, сите 500 НФТ исчезнаа“, рече таа.

Жао дипломирала на Националниот универзитет во Сингапур во 2017 година и работела како брокер за стоки пред да стане инфлуенсерка на социјалните мрежи во 2016 година, а во 2021 година почнала да заработува пари со инвестирање во криптовалути.