Имавте дилема? – Еве ја причината поради која затворате очи додека се бакнувате..?!


Викендов дерби, до дерби - се враќа клубскиот фудбал! ↓↓↓Дали некогаш сте се запрашале зошто секогаш замижуваме додека се бакнуваме? Експертите го истражуваа овој феномен и еве до каков заклучок дојдоа:

Експертите тврдат дека во текот на бакнежот замижуваме, бидејќи на мозкот му е тешко да обавува истовремено повеќе работи. Кога се бакнуваме, не можеме истовремено да ги сумираме визуелните впечатоци и самото чувство на бакнување. Затоа инстиктивно ги затвораме очите за да се препуштиме на бакнежот.

Истото истражување покажа дека чувството на допир е послаб кога пред вас имате визуелна задача.