Има мотор за авион и троши 100 литри гориво на 100 километри – ова не е автомобил, ова е буквално ѕвер


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Токму така му е и името – The Beast, а до денес се произведени само два примероци.

За сѐ е виновен Жан Дод, очигледно способен инженер кој е решен да ги оствари своите соништа. И успеа во тоа, два пати. Во раните 1970-ти, тој успеа да го оживее проектот на Пол Џејмсон, кој изгради огромен автомобил напојуван од мотор на резервоарот Метеор.

Ѕверот е создаден во 1972 година. Користи единствена основа со прилагодена суспензија на Jaguar, но земете ги тие информации со резерва. Тоа е автомобилот кој привлекува внимание од секој агол, но најмногу кога ќе ја видите силуетата со бескрајната предна маска.

Не е ни чудо, бидејќи под него е чудо од мотор. Верувале или не, Дод инсталирал авионски мотор Ролс Ројс Мерлин. Станува збор за 27-литарски V12 ѕвер, кој се произведуваше до 1950 година, а беа произведени речиси 150.000 единици. Имено, овој мотор придвижувал некои од најпознатите воени авиони од Втората светска војна.

Еден бил поставен во овој автомобил. Додуша нема компресор, но и овој развива 760 КС. Ѕверот остана ист сите овие години со еден исклучок. Имено, по тужбата на Rolls Royce, сопственикот бил принуден да ја замени предната фасција на RR, што и го направил. Во првите години, Ѕверот имал маска на Ролс Ројс на предната страна како врска со моторот на Ролс, но на тимот на RR тоа навистина не им се допаднало. На крајот, автомобилот и неговиот сопственик завршиле во Шпанија, каде што Дод редовно го возел до неговата смрт минатата година.

Секако дека не го возел многу затоа што сепак е автомобил кој „голта“ до 140 l/100 km, во зависност од стилот на возење. Точно, Дод тврдеше дека не може да помине со помалку од 20 литри/100 км. А притоа имајте на ум дека наводно можел да достигне 300 km/h, само со просечна суспензија и без посебни сопирачки. Што се однесува до одржувањето, доволно е да се каже дека промената на маслото овде добива некои други димензии – моторот добива 130 литри масло.

Автомобилот сега е ставен на аукција и е подготвен да ја смени сопственоста. Не се сомневаме дека има заинтересирани, а прашање е само каква цена ќе постигне.