Големиот виновник за здебелување што го игнорирате!


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Знаете дека дебелее, но и понатаму упорно го игнорирате тоа.

Тим канадски истражувачи неодамна објави резултати од истражувањето кое се занимавало со причините за здебелување кај младата популација. Според овие резултати, тинејџерите и младите луѓе кои почесто конзумираат алкохол имаат поголеми шанси да се борат со вишокот килограми.

Во истражувањето учествуваа тинејџери од дури 89 школи, а од нив 39% велат дека пијат најмалку еднаш месечно, што вклучува и најмалку 5 алкохолни пијалоци при едно излегување, а 11% пијат толку најмалку еднаш неделно.

Ако знаете дека целиот тој алкохол се претвора во дополнителни калории, се станува јасно.

Истражувачите потоа на основа на податоците за тоа каков алкохол точно конзумираат и што јадат ги пресметале просечните калории, односно килограми кои се добиваат како вишок. На пример, оние кои еднаш неделно пиеле вотка би внесле дури 75.000 калории вишок годишно, што е отприлика 7.5 килограми.

Затоа, бидете внимателни со конзумирањето алкохол и газирани пијалоци, ако сакате беспрекорна линија.