Генчовска повторно потенцираше дека Бугарија не го признава македонскиот јазик


Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


Министерката за надворешни работи на Бугарија, Теодора Генчовска, посочи дека протоколот содржи амбициозни мерки, кои имаат за цел да решат многу од отворените прашања. Ова не е документ сам по себе, туку составен дел од пакетот на таканаречениот „француски предлог“, рече Генчовска, потенцирајќи дека официјална Софија не го признава македонскиот јазик.

– При одредувањето датум за првата меѓувладина конференција од страна на чешкото претседателство со ЕУ, Република Северна Македонија ќе има политичка меѓувладина конференција. Дури по овој процес ќе има втора меѓувладина конференција, по што всушност ќе започне преговарачкиот процес. Овој период зависи од властите во РСМ, може да трае три месеци, како што беше при промената на името на државата, може да трае две години. Бугарија не отстапува во однос на ставот за официјалниот јазик на РСМ. Целосно ја почитуваме одлуката на Народното собрание, според која Бугарија не го признава овој јазик – нагласи таа.

Таа додаде и дека ќе продолжи работата на ниво на „експерти“ со Македонија, а бугарските медиуми известуваат дека протоколот ќе биде дел од преговарачката рамка на Скопје за членство во ЕУ и содржи мерки за наставните програми за историја, говор на омраза и култура.