Фантазмагорична појава: Сними црвени молњи на небото (видео)

Австралискиот астроном Дејвид Финли (44) на небото над Нов Јужен Велс сними појава на повеќе т.н. „црвени молњи“, што претставува навистина редок феномен.

„Ја наместив камерата и буквално за неколку минути небото го опсипаа црвени молњи. Не можев да поверувам. Мислев, ќе имам среќа ако снимам барем една, а тие само паѓаа“, раскажува Финли.

„Црвените молњи“ претставуваат атмосферско електрично празнење кое за разлика од обичната молња, се појавува високо над темните облаци.