Еве кој сè „заборавил“ да плати данок во УЈП


Кој ќе тепа на Ел Класико!? ↓↓↓


Над 4.539 фирми и граѓани должат милиони евра за неплатен данок, покажува најновата листа на неплаќачи на даноци на Управата за јавни приходи (УЈП).

Меѓу оние кои не платиле данок  вообичаено со највисоки суми се државните јавни претпријатија. На листата се приватни фирми, загубарите и компании во стечај.

Јавното претпријатие за заштита и одржување на регионалните и магистралните патишта и овој пат по основ на неплатен данок на државата и должи околу 7,5 милиони евра за данок на додадена вредност и данок на добивка.

Јавното претпријатие МЖ Инфраструктира пак должи 756 илјади евра за данок на додадена вредност.

Македонската  радиотелевизија должи 1,7 милиони евра.