Славни

Еден кабает помалку за Вајнстин: Судот отфрли едно од шесте обвиненија за силување

Њујоршкиот суд вчера го отфрли една од шестте точки од обвинението против продуцентот Харви Вајнстин, кој е обвинет и на кој му се суди за силување.

Судот во Њујорк го отфрли обвинувањето од Луси Еванс, според која, Вајнстин ја натерал на орален секс во неговата канцеларија во 2004 година. Таа имала 21 година и требало да разговараат за нејзината актерска кариера.

Луси Еванс

Петте други обвиненија, меѓу кои и наводните напади врз други две жени остануваат во случајот пред кривичниот суд на Менхетн. Вајнстин изјави дека не е виновен ниту по една точка од обвинението.

Обвинителството се согласило да се повлече обвинението поради доказите кои се појавиле во текот на судењето. Имено постоеле проблеми со исказот на Еванс при разговорот со главниот детектив, а обвинителите откриле стари лични писма од Еванс во кои таа сугерира дека нејзината средба со Вајнстин била на обострано задоволство.

Адвокатот на Вајнстин, Бенџамин Брафман, на судијата му рекол дека верува оти Еванс лажела пред Големата порота, и дека верува оти детективите корумпирано се обиделе да влијаат на случајот со тоа што ја спречиле Еванс да сведочи за нејзините погрешни прикажувања.

Сепак, остануваат обвинувањата против Вајнстин за силување на жена во негова хотелска соба во 2013 година, како и за принудувачки сексуален однос со друга жена во 2006 година.

Advertisements
To Top