Дунавка „му пресуди“ на Ване – Цветанов разрешен од раководната позиција во Советот за надзор во ревизија

Владата го разреши Ване Цветанов по информациите за ангажирањето на сопствената сопруга.

Според извори на редакцијата во Владата, на денешната владина седница, Ване Цветанов бил разрешен од раководната позиција во Советот за унапредување и надзор на ревизијата.

Разрешувањето доаѓа брзо по информациите во јавноста дека Цветанов, како Претседател на оваа државната институција, ја ангажирал сопствената жена, манекенката Дунавка Трифуновска да му помага во работењето.

Цветанов беше на оваа функција од јули 2019 година, а претходно беше директор на Агенцијата за спречување перење пари и финансирање тероризам. Цветанов беше обвинет за злосторничко здружување и издавање службена, државна или воена тајна во случајот „Шпион“, во октомври 2014 осуден на 3 години затвор, а Апелацискиот суд во октомври 2016 ја намали на условна казна затвор од 2 години,