Актуелно

Досега најголем забележан пад на цената на нафтата во историјата

Март донесе речиси преполовување на цените на нафтата на светските пазари, што практично значи и рекорден месечен пад на нивните цени во историјата.

Брент нафтата започна во март со цена поголема од 50 долари, а сега 159-литарски барел нафта од Северно Море вреди само 27 долари.

Се појавува се поголем вишок на резерви на нафта.

По спорот помеѓу Саудиска Арабија и Русија, картелот ОПЕК плус од април повеќе нема да се обврзува за намалување на квотите за црпење, а Саудиска Арабија и Русија се подготвуваат за искористување на сите расположливи капацитети.

Advertisements
To Top