Докажано: Момците живеат подолго, ако стапат во брак за ваква жена…


Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


Научниците дојдоа до интересен заклучок кој еднакво е важен и за жените и за мажите.

Имено, неодамна истражувања покажаа дека жените со голема интелегенција и остроумност можат да го продолжат животот на мажот. Покрај тоа, исто така помага во спречување на настанувањето на деменција.

Општо е познато дека интелектуално стимулативните игри ја спречуваат оваа болест бидејќи ја стимулираат работата на мозокот. Така што, логично е партнерот кој постојано го потенцира вашиот интелект да има огромно влијание на развојот на вашите когнитивни способности.

„Што мажот би требало да направи за да живее подолго? Едноставно, да ожени интелегентна жена. Не постои подобра превенција од деменција од интелегенција“, истакнува Лоренс Вејли, професор за ментално здравје на Универзитетот Абердин.

Девојките кои имаат висока интелегенција стануваат одговорни и независни жени. Момците кои ја поседуваат оваа особина исто така воспоставуваат здрави односи со жените и создаваат пријатно опркужување за својата жена и деца.

За жал, идејата убавината на жената да се вреднува повеќе од интелектот останува. Но, ова истражување докажува дека личноста која се грижи за интелегенцијата на партнерот е во подобра положба да се грижи за своето физичко и ментално здравје. И тоа би било позитивно влијание на друштвото во целина.