Денеска е Денот на сладоледот – почестете се со некоја вкусна комбинација


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Од 1984 година наваму, секоја трета недела од јули во Соединетите Американски Држави се слави неофицијалниот празник на омиленото летно слатко задоволство.

Празникот беше создаден со официјална прокламација од претседателот Роналд Реган во 1984 година. Во тоа време, празникот требаше да се слави само еднаш – на 15 јули 1984 година.

Индустријата за сладолед, сепак, одлучи да ја продолжи традицијата секоја година. Покрај одбележувањето на Националниот ден на сладоледот, секој јули е Национален месец на сладолед.

Традиционално направен со замрзнување на мешавина од крем или млеко, шеќер и некој вид на ароми, сладоледот често се јаде после оброк како десерт или како ужина во средината на оброкот. Како задоволство, сладоледот има долга и разновидна историја, иако многу малку се знае за неговото потекло.

Некои историчари верувале дека Кинезите биле одговорни за измислувањето на најраните верзии на овој десерт, додека други сугерираат дека Римјаните мешале снег со мед и овошје за да го создадат првиот прототип на сладолед. Во секој случај, раните видови сладолед не беа ништо слично на сладоледот со кој сме запознаени денес.

Во минатото, пред фрижидерите да станат вообичаена опрема за кујна, сладоледот бил храна резервирана само за кралските семејства и богатите и се јадел само за специјални прилики. Развојот на технологијата за ладење брзо го направи сладоледот десерт кој најчесто се ужива низ целиот свет. Денес, луѓето можат лесно да направат сладолед дома со помош на преносливи производители на сладолед.