Дали средствата за сончање помагаат или одмагаат во добивање идеален тен?


Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Ефектот на заштита од кожни заболувања и изгореници кои го овозможуваат кремите и маслата за сончање кои сите ги употребуваме кога подолго време се изложуваме на сончевите зраци е непобитен и не треба да се преиспитува.

Еднакво, таквиот ефект не е ниту тривијален и не треба да се занемари. Но, многумина ги интересира и дали нивната употреба нè спречува да го добиеме најубавиот тен?

Чоколадната кожа може да изгледа добро, но ние сме изложени на гореспоменатите ризици ако останеме на сонце со часови без користење на сончање.

Иако неговото дејство може да го одложи сончањето, тоа нема да го спречи. Значи дефинитивно вреди да се користи оваа претпазливост.

Мачкањето е заштитен механизам на кожата против изгореници. Токму затоа многу луѓе мислат дека спрејовите за брзо затемнување на кожата се исти како и кремите за заштита од сонце. Спротивно на популарното верување, двата производи се сосема различни.

Производите за сончање се дизајнирани да ги спречат ултравиолетовите зраци целосно да стигнат до кожата, додека оние за брзо сончање ја штитат кожата со апсорпција на УВ зраците откако веќе се потопени на неа.

Иако првите се дизајнирани да ги филтрираат ултравиолетови зраци и да спречат изгореници, тие не се мешаат во производството на меланин со што можеме да добиеме прекрасен тен. Значи нивната употреба не го спречува затемнувањето на кожата.