Дали САД ќе ја принудат Русија на банкрот?


Викендов дерби, до дерби - се враќа клубскиот фудбал! ↓↓↓Русија повеќе не смее да ги плаќа државните долгови преку американските и некои меѓународни банки, откако Министерството за финансии на САД престана да дозволува исклучоци во санкциите за Централната банка на Русија преку која Русија досега ги исоплаќаше своите долгови. Со тоа многумина сметаат дека Русија е принудена на банкрот.

Претходните дозволи, кои практично ги заобиколуваа санкциите, ѝ овозможија на Русија да избегне технички банкрот, односно да не го врати долгот кон меѓународните инвеститори. Во соопштението на американското Министерство за финансии од 24 мај се вели дека ослободувањето од санкции против некои руски финансиски институции, вклучително и Sberbank и VTB, кои би можеле да го користат американскиот банкарски систем за плаќање на долгови, пишува Кајгана.

Таа „дупка“ во санкциите беше оставена за да и овозможи на Русија да ги врати долговите кон странските инвеститори, што и го направи. Во два наврати отплатата на овие долгови беше доведена во прашање, а беше извршена по истекот на рокот, односно во рок од 30 дена од чекањето. Ова некогаш ги зголеми стравувањата од банкрот.

Со оваа забрана, односно укинувањето на изземањето, САД практично ја принудуваат Русија на банкрот, што може да се случи многу брзо. Веќе на 27 мај, Русија мора да плати 71 милион долари по купон за исплата на издадената обврзница, со дополнителни 30 милиони долари. Може да се плати и во рубли. Тоа не се големи суми, но сега се поставува прашањето за техничката изводливост на овие плаќања.

Според Reuters и Wall Street Journal, руското Министерство за финансии веќе префрлило средства на сигурни сметки преку кои ќе се плаќа долгот, знаејќи дека американското ослободување кое дозволува користење на американскиот финансиски систем за отплата на долговите е при крај. Но, следниот месец доспева нов долг од 400 милиони долари.

Ако Русија не плати каков било долг до крајот на годината на датумот на доспевање, таа влегува во грејс-период од 30 дена кога сè уште може да го плати долгот, а ако не го стори тоа дури и во грејс периодот, тогаш државата се прогласува за стечај. До крајот на годината, Русија мора да изврши уште 18 исплати на купони и обврзници, во вкупна вредност од околу 1,7 милијарди долари.