Дали Путин ја спрема својата ќерка Катерина за негов заменик?


Лига на Шампиони: Нова сезона, нови очекувања! ↓↓↓


Рускиот претседател Владимир Путин ја назначи неговата најмлада ќерка Катерина Тихонова да ја надгледува руската програма за замена на увозот во водечката бизнис компанија за лобирање во земјата.

Како што пренесуваат руските и некои светски медиуми, санкциите на западните земји кои и беа воведени на Русија на почетокот на инвазијата на Украина предизвикаа колапс на увозот, така што индустријата, но и граѓаните се соочуваат со недостиг од суровини и стоки.

Тихонова беше назначена за потпретседател на Руската унија на индустријалци и претприемачи (РСПП), која ги вклучува главните државни и приватни претпријатија во земјата и е тело целосно лојално на Кремљ. Неговата улога треба да биде да го надгледува увозот.

Портпаролот на РСПП, најмоќната руска деловна лоби групација, го потврди назначувањето на Тихонова за медиумите. Новиот совет, со кој претседава шефот на РСПП, Александар Шокин, наводно има задача да подготви законски предлози, да создаде дигитални услуги и да ги нагласи најдобрите практики во обидите на Русија да ја намали својата зависност од стоки произведени од странство.

Рускиот увоз падна на најниско ниво во последните две децении во месеците по инвазијата на Украина и оттогаш не покажа знаци на закрепнување. Централната банка минатата година објави дека речиси две третини од руските компании се потпираат на увоз. Од почетокот на нападот врз Украина во февруари, има редовни извештаи за недостиг на снабдување. Путин, кој никогаш не потврди или негираше дека е татко на Тихонова, ги повика властите да ја засилат замена на увозот.

Претходно, некои западни медиуми шпекулираа дека рускиот претседател би можел да го подготви својот помлад наследник од бракот со поранешната сопруга Људмила да стане негов наследник во иднина. Еден од критериумите е, како што наведуваат извори од Кремљ, таа не само физички да личи на својот татко, туку и со „ладен и одмерен карактер“.

Назначувањето на Тихонова доаѓа во време кога Русија е тешко погодена од западните санкции и кога Путин го легализираше таканаречениот „паралелен увоз“. Ги заобиколува санкциите со носење одредени стоки во Русија преку трети земји и со нелиценцирани средства. Соединетите држави и нивните сојузници ги санкционираа Тихонова и нејзината сестра Марија Воронцова во април, како дел од одговорот на руската инвазија на Украина.