Дали некогаш сте се запрашале зошто момчето КЛЕКНУВА при запросување? – Ова е одговорот…

Клекнувањето на едно колено во текот на запросувањето се појавило во средината на овој век.

Многумина жени цел живот сонуваат за тоа дека нивниот избраник ќе ги запроси во некој романтичен момент, клекнувајќи на едно колено.

Дали некогаш сте се запрашале зошто мажите клечат додека запросуваат?

Клекнувањето на едно колено во текот на запросувањето се појавило кон средината на векот, а неговото значење е симболично.

Не се знае точно како нстанала оваа пракса, но постојат теории кои се сметаат за точни.

Во религијата клекнувањето е вклучено во многу церемонии, па така и во оние со романтична природа.

Се клекнува при влегувањето во храм, а во текот на запросувањето може да има слично значење. Со клекнувањето идниот младоженец на својата драга и искажува почит.

Во средината на векот, витезите клекнувале пред своите владари за да им покажат чест, воодушевеност и понизност.

Исто така, победените секогаш требале да клекнат пред победникот, што е гест на предавство. Во романтична смисла тоа може да се толкува како симболичен гест во кој мажот на жената и го предава својот живот.