Дали може да добиете СПИ за време на вашиот период?

Дали може да добиете СПИ за време на вашиот период?

Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


Заштитата е задолжителна во овој период од месецот. Сексот за време на менструацијата има неверојатни придобивки – студиите покажуваат дека може да помогне да се ублажат менструалните грчеви и да се олесни заморот што има тенденција да се појави во овој период од месецот.

Сепак, сексот за време на менструацијата исто така може да ја зголеми шансата за сексуално преносливи инфекции или СПИ. Можно е не само да забремените за време на менструацијата, туку и да заразите со СПИ, рече Шери А. Рос, доктор на науки, експерт за женско здравје и автор на книгата She-ology: The Definitive Guide to Women’s Intimate Health. Период.

Понатаму, жените, особено, се во голема мера погодени од СПИ; повеќе од 9 милиони жени годишно се инфицираат со СПИ и имаат повеќе проблеми од нив отколку мажите.

Значи, ако одлучите да имате секс за време на менструацијата, ќе сакате да го направите тоа безбедно. Еве што треба да знаете за СПИ и за вашиот период.

Што се СПИ – и како тие се шират?

СПИ се јавува кога странски агенси – како бактерии или вируси – влегуваат во телото преку сексуален контакт и предизвикуваат инфекција. Луѓето “може да го пренесат на други преку контакт со кожа, гениталии, уста, ректум или телесни течности. Ова вклучува контакт преку вагинален секс, анален секс или орален секс”, според Американскиот колеџ за акушери и гинеколози (ACOG).

Ова значи дека за секој со СПИ кој е вклучен во каква било незаштитена сексуална активност, можно е да добие СПИ во секое време – вклучително и за време на менструацијата.

Што може да го зголеми ризикот од добивање СПИ во вашиот период?

На ден без период, вашата вагина природно има заштитна кисела pH вредност, што помага да се спречи преносот на одредени СПИ, рече Мери Л. Росер, доктор на науки, гинеколог на Универзитетот Колумбија во Њујорк. Типично може да имате вагинална pH вредност помеѓу 3,8 и 5,0, но кога имате менструација, вагината станува помалку кисела и поалкална, што им олеснува на микробите да преживеат и да напредуваат во вашиот репродуктивен тракт, според истражувањето објавено во 2021 година во Дијагностика. .

Исто така, за време на вашиот период, грлото на матката малку се отвора за да се дозволи крвта да помине од матката, рече д-р Росер. „Кога тоа ќе се случи, бактериите и вирусите можат да патуваат во горниот дел на грлото на матката и во матката.

Кои СПИ се најзагрижувачки?

Бактериските инфекции како што се кламидија и гонореја можат да бидат особено опасни кога сте на менструација. Откако ќе го надминат грлото на матката, тие може да се претворат во карлична инфламаторна болест, посериозна инфекција на репродуктивниот тракт што може да влијае на вашата плодност, според MedlinePlus.

Вирусот на човечка имунодефициенција (ХИВ) и хепатитисот исто така може да бидат опасни за заразување кога имате менструација. „Крвта од периодот на периодот е совршена петриева чинија за ширење на болести“, рече д-р Рос. „Сексуално преносливите инфекции преку крв како ХИВ и хепатитис ги сакаат хранливите материи што ги нуди периодот“.

Како да се спречат СПИ

Не сакаме да ве одвратиме од секс за време на менструацијата. Но, ако сакате да го направите тоа и не сте 100% сигурни дека вашиот партнер е без СПИ, користете заштита.

Можете да спречите СПИ без да се воздржувате од сексуална активност, како на пример со вакцинирање и користење кондоми, според Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ). Вие и вашиот партнер може исто така да одлучите да се тестирате за да бидете свесни за статусот на СПИ еден на друг пред сексот.

Генерално, „ако сте паметни и стратешки, сепак можете да си поминете одлично“, рече д-р Рос. Затоа, чувајте се заштитени и следете го истиот протокол како и секој друг ден.