Честит Курбан Бајрам на сите верници од муслиманска вероисповед


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Верниците од муслиманската веросиповед денеска го слават празникот Курбан Бајрам.

Со утринската молитва сабах намаз, а потоа и со молитвата бајрам намаз почнува тридневна прослава, во која почитта кон Алах муслиманите ја искажуваат со колење курбан.

Хуманизмот, хармоничните односи меѓу луѓето, меѓу човекот и светот и стремежот кон мир и благосостојба, како основни принципи на Исламот, на Бајрам се исполнуваат со посетување на роднините и пријателите и со честитки и добри желби за секој намерник.

Со овој празник се крунисува аџилакот, кој важи за петти темел на исламот, кој е доказ за солидарност и благосостојба.

Денеска е неработен ден за муслиманите.