Чернобил повторно под украинска контрола – руските војници ја напуштија централата поради изложеност на радијација

Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ) пренесе дека Украина потврдила дека руските војници го напуштиле Чернобил и „ја префрлиле контролата на нуклеарната централа на украинскиот персонал“.

Персоналот во фабриката соопшти дека на локацијата нема повеќе „аутсајдери“, иако МААЕ претходно соопшти дека не може да го потврди тоа.

Украински „Енергоатом“ вчера објави дека руските сили ја напуштаат нуклеарната централа и се упатиле кон границата на Украина со Белорусија.

Членот на Јавниот совет на Државната агенција на Украина за управување со радиоактивни зони Јарослав Јемељаненко објави дека седум автобуси со руски војници кои страдаат од синдром на акутна радијација пристигнале во белорускиот медицински центар во Гомел, Белорусија.

Јемељаненко објасни дека руски војници ископале ровови во шумата во рестриктивната зона околу нуклеарната централа Чернобил.

– Рововите се ископани во Црвената шума? Сега живејте со тоа до крајот на својот краток живот, напиша тој.

Руските трупи ја презедоа контролата врз Чернобил на почетокот на инвазијата на Украина.