Бугарскиот клуб „Цар Борис“ повторно оштетен


Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


Синоќа повторно било оштетено стаклото на бугарскиот клуб „Цар Борис Трети“ во Охрид. Инцидентот се случил околу 19 часот при што било искршено стаклото од надворешната врата и од излогот на канцеларијата. Според портпаролот на СВР Охрид Стефан Димоски оштетувањето било предизвикано и со оружје.

За настанот бил известен јавен обвинител од ОЈО Охрид, по чии насоки се преземаат мерки за расчистување на настанот.

Пред два дена со камен беше оштетено стаклото и дел од светлечката реклама на бугарскиот клуб „Цар Борис трети“, кој беше отворен минатиот месец во Охрид.

МНР со соопштение веднаш го осуди оштетувањето на стаклото на бугарскиот клуб во Охрид. „Министерството за надворешни работи на Република Македонија најстрого го осудува вандалскиот чин што се случил на 23 ноември, при што меѓу другото со употреба на оружје се оштетени надворешните стакла на граѓанскиот клуб во Охрид. Особено загрижува фактот што овие вандалски активности се повторуваат во многу краток период, имајќи предвид дека пред само неколку дена, на 20 ноември, бевме сведоци на уште еден вандалски чин кога беше оштетен излогот на клубот. Ваквите настани се целосно неприфатливи, можат да загрозат човечки животи, и ги засилуваат ретроградните процеси кои се во спротивност со европските интеграции на земјава“, се наведува во реакцијата за МНР.

Министерството ги повикува надлежните институции да ги истражат околностите под кои се случија овие „вандалски активности“ и да преземат итни мерки за откривање на сторителите, како и да преземат дополнителни превентивни активности со цел да се обезбедат соодветни услови за непречено одвивање на активностите на овој и сите други граѓански клубови и здруженија во земјава.

„Сите граѓани на Република Македонија имаат еднаква слобода на здружување заради остварување на нивните права и уверувања, што преставува и законски и уставно загарантирани човечки, граѓански права и слободи – државата како веродостоен кандидат за членство во ЕУ тоа мора да го обезбеди. Истовремено апелираме до сите граѓани за одговорно однесување и почит кон правата и слободите на другите, напоменувајќи дека мултиетничкиот карактер на нашата држава е една од темелните вредности на уставниот поредок, кое претставува право и обврска за секој од нас“, се додава во соопштението на МНР.