Бившиот хрватски премиер Иво Санадер ослободен од вина за воено профитерство


Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


Откако Врховниот суд ја укина затворската казна од две и пол години за воено профитерство во аферата „Хипо“, бившиот хрватски премиер Иво Санадер доби нова неправна казна на повторното судење во Жупанискиот суд во Загреб.

Тричлениот судски совет го ослободи од вина. Судијата рече дека Санадер не е виновен за воено профитерство.

Бидејќи тоа беше време кога Хрватска беше во непосредна опасност од војна, Санадер беше обвинет и дека е воен профитер. Така, според тврдењата на обвинителството, Санадер во тешка финансиска и економска ситуација предизвикана од војната, остварил незаконска финансиска корист што е несразмерна со загрозените темелни вредности на државата и општествената заедница, како и државните интереси.

„Не го сторив кривичното дело наведено во обвинителниот акт. Во претходните две постапки многу опширно ја изнесов мојата одбрана и би сакал да останам таму. Немам што да додадам“ – рече Санадер на минатото рочиште во своја одбрана.

Санадер во судницата дојде со патерица и во друштво на двајца судски полицајци.