„Бехтел и Енка“ ќе наплаќа милионски пенали ако државата не обезбеди 60-часовна работна недела


Финале Лига на шампиони: Манчестер Сити го „брка“ Пандев, Интер нема да се предаде!


Доколку во Собранието не поминат законските измени со кои ќе се овозможи работниците што ќе работат на автопатите да бидат работно ангажирани 60 часа во неделата државата од буџетот на основ на отштета ќе треба еднократно да и исплати на американско-турската компанија 53 милиони евра народни пари за пенали.

Доколку не се исполни овој услов тоа ќе значи дека рокот за изведбата ќе треба да се продолжи најмалку за половина година.

Потретседателот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ, Александар Николоски, тврди дека имал увид во договорот и вели дека доколку во рок од 45 дена од потпишувањето на истиот Владата не ги донесе законските измени ќе мора да плаќа пенали по три основи, државата еднократно ќе ѝ исплати на ‘Бехтел и енка’ 53 милиони евра, секој месец ќе доплаќа по дополнителни 1.265.000 евра на веќе постојните трошоци коишто треба да се платат во договорот, а на ова дополнително ќе треба да се платат уште 900.000 евра секој месец, тврди Николоски.