Базен со вештачки бранови може засекогаш да го промени сурфањето (видео)

Базенот Surf Ranch во Калифорнија е место каде можете да имате сурферско искуство на најдолгите „вештачки“ бранови.

Базенот се наоѓа во Лемур, Калифорнија, и во него можат да се создаваат бранови по желба на сурферите. Од брегот крајморскиот брег е оддалечен скоро 160 километри, а идејата за изградба на ова чудо е на легендарниот американски сурфер Кели Слејтер, кој се здружи со инженерот Адам Финч.

Резултатот од нивната соработка е систем за создавање на најдолгите бранови кои можат да бидат високи и до два метри. На овој базен се одржуваат и натпревари во сурфање.