Актуелно

Airbnb ги менува правилата за изнајмување приватни имоти

Популарната платформа и апликација за наоѓање сместување, Airbnb, со воведување на нови правила за изнајмување на приватни имоти, ќе вложи повеќе напори да ги ограничи неовластените забави на истите.

Причината за одлуката е пукањето на забавата за Ноќта на вештерките во четвртокот вечерта во Оринда, Калифорнија, во која загинаа 5 лица, а неколкумина беа повредени, пренесува „Бизнис Вести“.

Куќата беше изнајмена преку Ербнб, а на забавата, која беше објавена на социјалните мрежи, присуствуваа над 100 луѓе.

„Она што се случи во четвртокот вечерта во Оринда беше грозно. Од денес, ќе ги забраниме куќите претставени како места за забави и ќе ги удвоиме нашите напори да се бориме против нив”, рече директорот на платформата Брајан Чески, кој истовремено е нејзин основач.

Клучна мерка за спречување на неовластените страни ќе биде „рачната контрола“ на резервациите, идентификувани од автоматскиот систем за откривање ризици, како сомнителни. За таа цел, ќе се формира тим кој ќе реагира брзо во вакви ситуации и ќе воведе санкции за потрошувачите кои не ги почитуваат новите правила на странките.

To Top