4 вежби кои фитнес тренерите никогаш не ги прават


Unboxing: Што е ново во студиото на BMG Network!? ↓↓↓


Тоа се вежби кои спаѓаат во група на изолирани вежби и носат висок ризик од повреда.

Затоа модерните фитнес тренери не ги прават, а не ги препорачуваат ни на своите клиенти. На оние кои стриктно им треба да погодат некоја група на мускули, им препорачуваат нивна замена.

Стомачни

„Признаваме, дека стомачните не се баш најдобра вежба, дури ниту за излирани стомачни мускули. Ова не е нова вежба, но луѓето масовно ги прават, време е тоа да се запре“, вели Кросланд Двајлер. Тој појаснува дека стомачните воопшто не ги зајакнуваат мускулите, како што се верува. А што е полошо, тој потег може да доведе до болка во вратот, грбот и колковите. Замена за оваа вежба е следната:

Hip Abductor Machine

„Луѓето често мислат дека фитнес справите го олеснуваат изведувањето на движењата. Да, тие добро манипулираат о телото и и злгедаат многу корисно“, вели Никки Сноу. Меѓутоа многумина не се свесни дека за зголемување на силата и поттикнување на растот на мускулите, многу поефективен е слободниот тренинг. Па дури и со сопствената тежина би било подобро отколку со справа. Па затоа замена за оваа вежба е:

Weighted Standing Side Bends

„Држењето и подигањето тегови на една страна од телото за свиткува карлицата и е неприродна положба за телото, со што лесно се заработува повреда. Оваа вежба прави голем притисок на долниот дел од телото“, вели Сноу. А како замена понудена е следната вежба:

Leg Press

„Вежбањето нозе на оваа права може да биде многу забавно, затоа што обично може да кренете поголема килажа. Но, токму таа зголемена тежина е проблем кај оваа вежба. Со голема килажа голема е шансата да се искриват нозете и да се прави вежбата со неправилна форма. А тоа може многу брзо и лесно да доведе до некоја повреда на колковите или некој дел од нозете“, открива Кросланд. А како предлог замена за оваа вежба ја препорачува следната: