„150 години од раѓањето на Гоце Делчев“ – изложба на Државниот архив на Македонија


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Во петок, на 4 февруари, со почеток во 12 часот во Националната установа „Музеј на македонската борба“, свечено ќе биде отворена изложбата „150 години од раѓањето на Гоце Делчев (1872 – 2022)” што ја подготви Државниот архив, а под покровителство на претседателот на Македонија, Стево Пендаровски.

За изложбата е користена богата архивска документација која го опфаќаат ликот и делото на Делчев низ неговите преписки, сведоштва и погледи кон неговото дело од соборци, како и патот на неговите мошти од селото Баница преку Софија, до главниот град на Македонија, Скопје.

Изложбата ги прикажува дејствувањето и улогата на Гоце Делчев како организатор на македонското револуционерно национално – ослободително движење од крајот на 19-ти и почетокот на 20-ти век, како идеолог, учител, визионер и најзначаен раководител на Македонската револуционерна организација.

Авторите на изложбата, како што соопшти Државниот архив, користејќи богата архивска документација, го опфаќаат ликот и делото на Делчев од повеќе аспекти, низ неговите преписки, сведоштва и погледи кон неговото дело од соборци, потоа патот на неговите мошти од селото Баница преку Софија, до главниот град на современата македонска држава, Скопје.

На јавноста ќе ѝ бидат претставени и материјали што ги оставиле потомците на Гоце Делчев за чествувањето на неговото име и дело во времињата што доаѓаат.

Државниот архив преку изложбата ја пренесува и пораката дека е чувар на меморијата за минатото и за културно-историското наследство на македонскиот народ, во кое спаѓа и личноста на Гоце Делчев, корифејот на македонското ослободително движење и на борбата за независна држава.