Замина еден од последните македонски интелектуалци – почина професор доктор Методи Чепреганов

На 86-годишна возраст, по кратко боледување, почина истакнатиот невропсихијатар-епилептолог, професор доктор Методи Чепреганов.

„Со огромна жалост би сакале да Ве известиме дека денес по кратко боледување почина нашиот ценет и почитуван Проф.Др.Методи Чепреганов.

Директорот,менаџерскиот тим и сите вработени изразуваат огромна почит и благодарност за соработката и успесите во работата како дел од тимот на болницата,во која работеше повеќе од 20години. Вечна му слава!“, соопшти „Неуромедика“.

Чепреганов до смртта беше активен во својата професија. Неодамна тој објави дека ги собрал 25-те години работа во осум книги. Со што, имаше објавено 47 книги од своето децениско работење.

Објавил и над 260 научни трудови и 130 монографии од областа на Неврологијата и епилептологијата. Беше член на Европска асоцијација за клиничка неврофизиологија и епилептологија за земјите од Француско говорно подрачје; Невролошка асоцијација на Франција.

Награден е со орден Palmes Academiques од страна на Првиот министер на Франција во името на Министерството за наука.