За колку време ќе научите одреден јазик? Каде е македонскиот?


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Корисник на Редит направи карта во која, која првично ги покажува сите светски јазици групирани според тежината за учење. Еве каде се наоѓа македонскиот.

Заинтересирани сте за учење на странски јазик, но сакате да почнете од некој лесен и совладлив за краток временскипериод?

Институтот за надворешни работи направи вистински работа, односно ги групира сите светски јазици во пет категории според тежината, а корисникот на Редит тие податоци ги состави во картаозначена со боја според тежината за учење.

Романските јазици, главно се темелат на латинскиот, меѓу најпристапни се, француски, шпански и италијански јазик. Јазиците како холандски, дански и шведски делат заеднички корени со англискиот јазик.

Погледнете ја таблицата и откријте каде овие експерти го сместиле нашиот јазик.

Категорија I: 23 – 24 седмици (575 – 600 часа)

Aфрикански
Дански
Холандски
Француски
Италијански
Норвешки
Португалски
Романски
Шпански
Шведски

Категорија II: 30 седмици (750 часа)

Германски

Категорија III: 36 седмици (900 часа)

Индонезиски
Малезиски

Категорија IV: 44 седмици (1100 часа)

Албански
Амхарски
Армениски
Азербејџански
Бенгалски
Босански
Бугарски
Бурмански
Хрватски
Чешки
Естонски
Фински
Грузијски
Грчки
Хебрејски
Хиндаски
Маџарски
Исландски
Лаоски
Латвијски
Литвански
Македонски
Монголски
Непалски
Персиски
Полски
Руски
Српски
Сингалски
Словечки
Словенски
Тајландски
Турски
Украински
Урдски
Узбекистански
Виетнамски
Зулу

Категорија V: 88 седмици (2200 часа)

Арапски
Кинески
Јапонски
Корејски