ВМРО-Народна апелира МАНУ да ги објави оригиналните дела од Јоаким Крчовски и Кирил Пејчиновиќ


Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


ВМРО-Народна партија го поздравува канонизирањето на македонскиот и словенски просветител Кирил Пејчиновиќ (Св. Кирил Лешочки) исто како и пред извесно време канонизирањето на просветителот Јоаким Крчовски (Св. Праведен Јоаким Крчовски Учител и Просветител).

Во таа насока за да се запознаеме подобро со нивните дела ВМРО-Народна партија ја повикува МАНУ во фототипски изданија да ги објави оригиналите на делата и на Јоаким Крчовски и на Кирил Пејчиновиќ.

Во исто време потенцираме дека е срам за македонската држава што дури по 78 години од постоењето зборуваме за овие двајца големи просветители, а нивните дела да не ни се достапни.

Сметаме дека канонизирањето на просветителите е добар повод за еден ваков чин.