Вежби за да се ослободите од целулитот – не ви треба опрема

Вежби за да се ослободите од целулитот - не ви треба опрема

Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Ослободете се од целулитот со аеробик и без потреба да купувате скапа опрема користејќи го сопственото тело.

„Извршувањето на вежби со телесна тежина со висок интензитет ќе ви ги подигне отчукувањата на срцето, помагајќи ви да согорите приближно онолку калории колку што би трчале“, нагласува Харис Манусакис, професор по физичко образование (Универзитетот Нортумбрија, Њукасл) и личен тренер.

Понатаму, овој тип на тренинг истовремено ги зајакнува вашите мускулни и невромускулни системи, го обликува вашето тело и истовремено ја подобрува вашата координација. Не велиме да ги фрлите чевлите за трчање или да ги заборавите лентите, туку само предлагаме да додадете разновидност на вашиот режим на вежбање. Тргнете се од навиките и ќе го избегнете досадното „заглавување“ на вагата.

За да го направите ова, можете да ја практикувате оваа динамична програма двапати неделно.

Изведете го секое движење наизменично по 1 минута, без одмор помеѓу вежбите. Повторете го целиот циклус два или три пати. Ако сте почетник, следете ја варијацијата „Лесен начин“ за секој потег.

Опрема, нема да ви треба.

 1. Подигање на карлицата
  Вежби за раце, глутеус и задникот.

Седнете со испружени нозе пред вас, раширени во ширина на колковите. Ставете ги дланките на земја под колковите, со прстите насочени кон стапалата.

Подигнете ги глутусите со притискање на рацете надолу и доведување на брадата до градите. Свиткајте ги колената под прав агол и кренете ги колковите до висина на рамената, истегнете ја главата наназад за да дојдете во положбата „мост“.

Вратете се на почетната позиција, без да го допирате дното на задникот.

Полесен начин: Почнете од позицијата „мост“. Спуштете ги колковите кон земјата и подигнете ги назад.

 1. Полу-сквот со скок
  Вежби за нозе, задник и глутеус.

Застанете со стапалата на ширина на рамената и стегнете ги тупаниците пред рамената. Свиткајте ги колената и направете мал скок (како да скокате преку линија) и застанете на левата нога. Свиткајте се во колковите и со десната рака допрете ја земјата пред левата нога.

Скокни назад на почетната позиција. Повторете и овој пат и застанете на десната нога. Продолжете, менувајќи ги нозете.

Полесен начин: Наместо да скокате, направете скок напред и назад.

 1. Лунг со раширени раце
  Вежби за нозе, задник, стомачни, грб, рамења и раце.

Застанете со нозете одвоени еден чекор, десно пред лево. Свиткајте ги колената и испружете ги рацете над главата, дланките свртени една кон друга.

Наведнете се нанапред и ставете ги рацете на земја, кревајќи ги нозете така што бутовите се над рамената.

Спуштете ги нозете на почетната позиција и повторете. По 30 секунди повторување, сменете ја ногата што е напред.

 1. Издржливост со отскокнувања
  Вежби за нозе, задник, гради, рамења и раце.

Заземете положба на сквотирање. Скокајте со двете стапала напред, носејќи ги колената надвор зад левата рака.

Скокни назад на почетната позиција и повторете, овој пат придвижувајќи ги нозете надесно. Продолжете да менувате страни.

Полесен начин: Наместо да скокате, наизменично доближувајќи го коленото до надворешната страна на соодветната рака.