Црна статистика на ОН: Бројот на зависници од дроги од 2011 до 2021 се зголемил за 23 отсто


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Меѓу 2011 и 2021 година, проценетиот број на луѓе кои користат дроги се зголеми од 240 милиони на 296 милиони, што претставува зголемување од 23 отсто, се вели во годишниот извештај на Канцеларијата на Обединетите нации за дрога и криминал (УНОДЦ).

Во тој период, бројот на зависници од дрога се зголемил за 45 отсто на 39,5 милиони. Само околу половина од тоа зголемување може да се припише на растот на светската популација.

УНОДЦ предупреди и за ширење на синтетички дроги како метамфетамин, амфетамин, фентанил, како и многу нови супстанции на пазарот.

-Производството на синтетички дроги е евтино, лесно и брзо, се вели во соопштението.

УНОДЦ особено ја следи ситуацијата во Украина, каде што властите открија и затворија 79 лаборатории за производство на амфетамини во годината пред почетокот на војната, што во тоа време беше најголем број во светот.

-Од руската инвазија на почетокот на 2022 година, заплените на синтетички дроги во Украина се зголемени, додека пазарот за такви супстанции порасна во соседните земји, објави Ангела Ме, главна аналитичарка на УНОДЦ.

Во Авганистан, УНОДЦ гледа знаци на пад на производството на опиум како резултат на забраната на Талибанците.

-Сепак, ова може да доведе до „преориентација кон производството на синтетички дроги“, се вели во извештајот.

Авганистан не само што е најважниот светски извозник на опиум, кој може дополнително да се преработува во хероин, туку се развива и во еден од главните производители на метамфетамин, познат и како кристален мет.

Експертите за дрога на ОН се исто така загрижени за континуираниот раст на употребата на кокаин.

-Гледаме спирала на глобалниот пазар на кокаин каде зголемената побарувачка води до поголема понуда, а таа понуда потоа води до поголема побарувачка, рече Ме.

Според УНОДЦ, поголемиот дел од случаите на зависност и болести поврзани со нелегални дроги продолжуваат да произлегуваат од опиоиди, природни опијати и нивните синтетички варијанти и канабис.

-Речиси 70 отсто од 128 илјади смртни случаи поврзани со дрога во 2019 година биле предизвикани од опиоиди, се вели во соопштението.

Сепак, канабисот останува најшироко употребуваната недозволена дрога. Зависниците од канабис сочинуваат значителен дел од пациентите кои се лекуваат од дрога во многу региони – 18 проценти во Европа и повеќе од една третина во Африка и Океанија.

Но, според Агенцијата за лекови на ОН, само една петтина од луѓето со проблеми со дрогата ширум светот имаат пристап до лекување.