Три предрасуди врзани за мастурбацијата…?!

Самозадоволувањето за многу жени е најсигурна, наједноставна и најлесна опција на сексуално задоволство. Меѓутоа, постојат многу стигми врзани за тоа.

Речиси сите мастурбираат, но не зборуваат сите за тоа. Инаку мастурбацијата се смета како здрав и нормален дел на сексуалноста.

Луѓето кои се очајни, на кои им е досадно или се преморени за секс, најчесто се поврзуваат со мастурбација како извор на инстант задоволство. Од друга страна, луѓето требаат да престанат да пронаоѓаат изговори зошто мастурбираат и требаат да се соочат сами со себе.

Ви нудиме три најчести предрасуди врзани за мастурбацијата.

Мастурбацијата е прифатлива за мажите

Постои предрасуда дека женските надворешни органи се подредени на мажот и дека се тука да му служат. Поточно, докажано е дека вагините се машини за правење на бееб, но не и извор на сексуално задоволство. Сите, од родителите до училиштата никој не разговара со младите жени за нивните органи, па затоа веруваат дека се дизајнирани да бидат помалку сексуални отколку мажите.

Мастурбацијата е лоша замена за надворешниот однос

Друштвото во глобала смета дека не сме потполни и дека треба да ја жртвуваме нашата индивидуалност кога влегуваме во однос. Но како растеме, сфаќаме дека среќата не доаѓа од некој друг. Ние сме одговорни за исполнување на своите потреби и исполнување на своите желби.

Истовремено, се повеќе жени ги напуштија стереотипите. Тие наоѓаат начини финансиски, емоционално и сексуално да се поддржат. Се повеќе жените живеат без сексуален партнер поради тоа што одбиваат тие да учат за сексуалноста некого.

Не е морално да мастурбирате додека сте во врска

Вистина е дека мастурбацијата е вид на соло секс, но тоа не значи дека морате да бидете сами. Статистиката покажува дека жените во односите мастурбираат почесто отколку нивните партнери, и тоа одобено жените со здрав сексуален живот. Времето кое го минувате сами и со себе мног се разликува од времето кое сте го потрошиле со партнерот.