Музика

СПОДЕЛИ МУЗИКА: Анастасија – „Pass Over“, во живо на антички театар, Охрид, 2001

Анастасија, иако денес веќе бивш музички проект, три децении го држи статусот на култна македонска музичка група со уникатен спој на византиско пеење, црковна музика и етно ритми.

Групата ја сочинуваше триото Горан Трајковски, Златко Ориѓански и Зоран Спасовски. Издадоа три еднакво култни и до денес според многу параметри прогресивни и ненадминати албуми – „Пред дождот“ (1994), „Мелургија“ (1997) и „Ноктурнал“ (1998). Работеа музичка за театарски претстави, филмови и ТВ програми.

Авторски потписници е на саундтракот за најдобриот и најнаградуван филм на македонскиот режисер Милчо Манчевски, „Пред дождот“, а ја работеа музиката и за „Тајната книга“ на Владо Цветановски. Албумот „Пред дождот“ беше распродаден во илјадници примероци ширум цел свет и ја понесе етикетата на PolyGram Records.

Анастасија беше и остана група која сруши многу бариери и втемели нови музички стандарди и вредности на македонската музичка сцена.

Advertisements
To Top