СОНК предлага наставата во второто полугодие да се изведува „онлајн“: Училиштата ќе се претворат во кластери


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Самостојниот синдикат за образование, наука и култура (СОНК) бара преиспитување на владината одлука наставата во второто полугодие да почне со физичко присуство.

Претседателот на СОНК, Јаким Неделков во изјава за МИА вели дека во период кога во земјава расте процентот на новозаболени од ковид-19, доколку наставата почне со физичко присуство, постои реална можност вирусот многу побрзо да се шири. Предлага наставата да почне онлајн, а потоа да се согледа ситуацијата и доколку епидемиолошката состојба оди во надолна линија, тогаш да се направи проценка дали постојат услови за физичко присуство на наставата.

– Бараме преиспотување на одлуката од причина што сметаме дека процентот на новозаболени секојдневно е во нагорна линија и доколку учениците одат со физичко присуство постои реална можност училиштата да се претворат во кластери и вирусот побрзо да се шири. Од таа причина сметаме дека одреден временски период од пример две недели наставата да биде онлајн, па да се согледаат состојбите од ширење на вирусот и доколку е во надолна линија, да се направи проценка и да се види дали постојат услови за физичко присуство – вели Неделков.

Владата вчера по препорака на Комисијата за заразни болести одлучи учениците на 1 февруари да го почнат второто полугодие со физичко присуство. Претходно, зимскиот распуст беше продолжен до 1 февруари.