Соборен Гинисовиот рекорд: Турците направија баклава од 518 килограми


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Во Турција, 14 кувари направиле баклава тешка 518 килограми со што го собориле светскиот рекорд и влегоа во Гинисовата книга на рекорди.

Групата е предводена од Мехмер Канбур кој истакна дека баклавата е тешка 518 килограми и дека е правена шест месеци.

Испечена е во 2,5 метри широка и 7,5 метри долга тепсија во посебно направена печка.

„Како што знаете, Турците се родени да јадатр благо и умираат јадејќи благо. Ова е наша порака за светот: Јадете слатко, зборувајте слатко“, истакна Канбур за медиумите во Анкара.