Со обилни дождови, циклонот „Андреа“ една недела ќе го тресе Балканот


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Од вчера вечерта, Балканот, а со тоа и Македонија, е под влијание на голем влажен бран кој е предизвикан од циклонот „Андреа“ кој ќе трае една недела.

Се очекува да наврнат од 50 до 70 литри дожд на метар квадратен, најмногу во крајните западни и југоисточни делови. Васко Стојов од хидролошкото одделение на УХМР објаснува дека се зависи колку дожд ќе падне на одредена териотрија.

Дирекцијата за заштита и спасување објасни дека внимателно движењето покрај водотеците и суводолнците во крајниот југо-запад и северо запад каде е можно излевање на редките и појава на свлечишта и одродни, особено на патниот правец Маврово –Дебар – Струга, и во регионот на сливовите околу планините Кожув и гевгелиско-валандовскиот крај.

Подрачјето на земјава од август до мај оваа година немаше периоди на дождови, и дождовите во арпил, мај и јуни се потребни за одржвање на водостојот на реките а со тоа на вештачките акумулации да не дојде до сушно лето, потенцира Стојов.

Метеролозите најави и пониски температури со стратот на дождовите што ќе траат до петок.