Русија ги згасна европските надежи за казахстанска нафта

Со одлука на судот на Новорусија конзорциумот за Каспискиот гасовод (КЗК) доби суспензија на 30 дена поради прекршување на законите за животната средина.

Запрен е и транзитот на нафта од Казахстан во Европа. Главниот извозен пат за нафтата на Казахстан сочинува повеќе од 80% од волуменот што се испумпува преку гасоводот (67 милиони тони нафта годишно).

Казахстан има големи резерви на нафта, но е без излез на море, освен на Каспиското . Нафтата се извезува од Казахстан преку терминалот на Црното Море. Русија и Казахстан неодамна имаа несогласувања околу војната во Украина.

Неодамна казахстанскиот претседател Токаев му вети на Европскиот совет дека со задоволство ќе и помогне на ЕУ да го стабилизира својот енергетски пазар во обезбедување на доволни количества на нафта и гас.