„Рикна“ уште една американска банка – банкарските регулатори ставија клуч на Signature Bank


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Повикувајќи се на системски ризик после хаотичен банкарски и берзански викенд, федералните банкарски регулатори одлучија да ја затворат Signature Bank New York, со седиште во Њујорк, пренесува порталот Пари (целиот преглед за оваа ситуација можете да ја прочитате на споменатиот сајт).

Тензиите беа високи по неуспехот на Silicon Valley Bank SVB во петокот, една од најголемите банки во Америка. FDIC, ФЕД и Министерството за финансии во неделата објавија заедничко соопштение за печатот, во кое се наведува одговорот на владата на неодамнешните случувања. Клучни точки од планот на владата за справување со банкарската криза во зародиш:

Депонентите во SVB и Signature Bank ќе бидат целосно обесштетени, веднаш ефективни. И двете банки сега се затворени. Обичните и преферирани акционери речиси сигурно ќе бидат избришани, а општите доверители ќе го добијат она што останува откако ќе им платат на штедачите. Сепак, ова значи дека компаниите кои се потпираат на средства во SVB за да направат платен список можат да здивнат.
ФЕД ќе им стави на располагање на банките дополнително финансирање преку „прозорецот за попуст“.

Министерството за финансии издвои пари за „Банкарска програма за финансирање на рок“ преку ФЕД која ќе им овозможи на банките да добијат дополнително финансирање по потреба.