Претеседателот и секретарот на затворениот бугарски клуб „Ванчо Михајлов“ добиваат бугарски пасоши – ќе им ги врачи лично Радев


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Љубчо Георгиевски и Благој Шаторов, претседател и секретар на бугарскиот културен центар „Ванчо Михајлов“ во Битола, кој беше затворен, ќе добијат бугарско државјанство.

Бугарските пасоши ќе им ги врачи бугарскиот претседателот Румен Радев, а потпретседателката Илијана Јотова ги потпишаа уредбите за стекнување бугарско државјанство врз основа на нивното бугарско потекло.

Во март македонската Влада одлучи дека центарот не може да го носи името на „Ванчо Михајлов“ со образложение дека тоа е „провокација на националните чувства на македонскиот народ“ и побараа клубот да се преименува.

Откако тоа не се случи и по донесените измени на Законот за имињата на здруженијата и фондациите, бугарскиот центар во Битола беше затворен.

Обвинителството поднесе пријава за поттикнување омраза против претседателот на здружението.