Постхумни одликувања за шест македонски медицински сестри кои починаа за време на пандмијата


Дерби викенд: Ел Класико, дерби на Италија и битка за Рим! ↓↓↓Шесте македонски медицински сестри кои починаа за време на ковид-19 пандемијата денеска беа постухмно беа одликувани, по повод Меѓународниот ден на медицинските сестри и Неделата на сестринството.

Министерот за здравство Беким Сали, на настанот организаран од Унијата на здруженија на медицински сестри искажа длабока почит кон нив и рече дека тие починале вложувајќи го својот живот во грижата за пациентите и спасување на нивните животи.

„Годинешното мото ‘Глас што води’ уште еднаш ја потенцира нивната важност во здравствениот систем, а искуства, вештини и знаења ни се потребни за заеднички да креираме политики, кои од една страна ќе значат унапредување на статусот на медицинските сестри, а истовремено тоа ќе значи и позадоволни пациенти. Преку заемна доверба, почит и работа заеднички можеме значително да го унапредиме статусот на медицинските сестри, зашто тие тоа го заслужуваат“, рече министерот Сали на одбележувањето во Градскиот парк во Скопје.

Од почетокот на пандемијата досега, во земјава од коронавирус починаа 37 здравствени работници.