Охриѓанец ловел крап со харпун, ја нападнал и полицијата, која интервенирала поради незаконит риболов


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Пред неколку дена, сакајќи да фотографира ново семејство лебеди, жител кај Грашница регистрирал човек што лови крап со харпун.

Тој, како што е напишано на социјалните мрежи, отпрвин не бил сигурен, но добил потврда од жител на населбата дека се работи за индивидуа што лови крап со харпун.

Практиката, според информацијата на социјалните мрежи, траела извесно време, обично пред стемнување, кога крапот се спуштал на мрест.

„Ова не е првпат и не е само на оваа локација, постојат повеќе сведоштва. Повторно се десеткува риба при мрест на начин што е забранет со законот“, истакнуваат од невладиното здружение „Охрид СОС“.

„Во Законот за рибарството и аквакултурата, член 93 (Забрани), е наведено дека во риболовните води е забрането ‘ловење риби за време на мрестењето на рибите или за време на ловостој утврден во риболовната основа’, како и ‘ловење риби со ости, подводни пушки, непосредно со раце, трокуки, како и со мрежичка на трска, а за рекреативен риболов’. Дополнително, во член 112 е предвидена глоба во износ од 500 до 1.000 евра во денарска противвредност ако физичко лице ‘лови риби за време на мрестењето на рибите или за време на ловостој’, ‘и се движи или задржува во непосредна близина на риболовните води со носење мрежа, експлозив или други забранети риболовни средства (член 93)’“, пишува во објавата.

Министерство за внатрешни работи во текот на вчерашниот ден објави дека во 4 часот изутрина, кај месноста Грашница во Охрид, лишен од слобода бил 38-годишен охриѓанец.

Тој претходно физички ги нападнал полициските службеници, кои презеле службени дејства во врска со незаконит риболов.

По целосно документирање на настанот, против него ќе биде поднесена соодветна пријава, информира портпаролот на СВР Охрид.