НАТО тврди дека БиХ наскоро би можела да стане мета на дигитална војна од страна на Русија

Заменик-генералниот секретар на НАТО, Мирчеа Џоана, предупредува дека критичната дигитална инфраструктура на Грузија и Босна и Херцеговина може да биде цел на кибер-напад од страна на Русија, како што тоа го направија Русите кога ја нападна Украина, пишуваат агенциите.

Џоана изјави дека Грузија и Босна и Херцеговина наскоро би можеле да станат мета на Русија. Тој прецизираше дека нападот може да биде на пример во форма на голем кибернапад, пренесува Макфакс

Тој додаде дека НАТО ја засилува својата поддршка за двете земји за да ги зајакне своите одбранбени способности, вклучително и оние против кибервојната.

Како што објасни Џоана, Украина докажа „колку е важно зајакнувањето на кибербезбедноста со помош на НАТО за одбрана и одвраќање“, и отиде дотаму што го нарече „приоритет на НАТО“, пишува „Кликс“.

Тој укажа на големи кибернапади врз украинската влада и војска, како и друга критична инфраструктура на денот на руската инвазија, заклучувајќи дека кибернападите, заедно со дезинформациите и дигиталната шпионажа, се дел од новиот тип на војување.

Медиумите потсетуваат дека Русија на 24 февруари почна инвазија на Украина која ја промени безбедносната ситуација во Европа, ги обедини сојузниците и укажа на потребата од зајакнување на заедничкиот безбедносен чадор на Европа.

Босна и Херцеговина, заедно со Грузија, често се споменува како особено ранлива точка, место каде што Москва би можела да се обиде да ги оствари своите интереси преку марионети локални политичари, стои во написите. Затоа, веднаш по инвазијата на Украина, НАТО соопшти дека е подготвен да понуди дополнителни безбедносни гаранции и да ја зајакне соработката со земјите каде Русија би можела да се обиде да го прошири своето влијание.

Слична е ситуацијата и во другите делови на Европа. Шведска и Финска, традиционално воено неутрални земји, одлучија да аплицираат за членство во НАТО поради страв од руска агресија, се потсетува во новинарските извештаи.