На европските аеродроми владее општ хаос


Ep.1 Urban Explorer: Каде да пиете најдобро кафе во Скопје!? ↓↓↓


Откако измнатата пролет конечно низ светот беа укинати мерките против ковид-19 патниците со многу зголемен интензитет навалија на аеродромите. Но, испадна дека таму нема кој да ги услужи.

Во ковид-кризата, за две години беа отпуштени и до 2,3 милиони работници од овој сектор низ светот, а десетици илјади во Европа. Резултатот е што сега би можеле да чекате и до седум часа за да поминете низ пунктовите за безбедност. А, отпуштените не се враќаат, пишува Еурактив.

Поради недостиг на персонал, лондонскиот аеродром Хитроу воведе ограничување од 100.000 патници дневно во текот на летово. Од авиокомпаниите се бара да престанат да продаваат билети. Само во првите шест месеци годинава имало шест пати повеќе патници, пренесува ПлусИнфо.

Аеродромот во Даблин, наводно, отпуштил околу една четвртина од својот персонал, а оние што останале подлежат на замрзнување на платите или намалување на платите. За да се справи со големите доцнења што произлегуваат од недостигот на персонал, ирскиот министер за транспорт Имон Рајан објави дека ирската армија е ставена во подготвеност до средината на август за да помогне во безбедноста на аеродромот.

Холандија се соочи со слична ситуација, а аеродромот во Амстердам побара помош од Министерството за одбрана. Одговорот гласеше: „Армијата нема да го поддржи Шипхол бидејќи Шипхол е комерцијална компанија. … Како Шипхол се справува со ситуацијата е проблем само на Шипхол“.

Германија, исто така, првенствено ја префрли одговорноста на аеродромите. „Нема сомневање дека засегнатите компании од приватниот сектор се самите одговорни за нивните кадровски политики и нивните последици“, рече портпаролот на Министерството за транспорт.

Земјата склучи договор со турскиот бизнис за контрола на копното за „да обезбеди до 2.000 работници на краток рок“, при што владата во Берлин сега работи на создавање услови за нивниот престој.

На аеродромот во Лисабон беа откажани над сто летови во текот на викендот. Португалската влада објави дека летниот план за „максимално распоредување“ е на сила и планира да испрати 55 инспектори на терен.

Авиоиндустријата во Европа делумно ги обвини политичарите за хаосот, односно нивните збунувачки и променливи мерки против ковид-19. Но, главниот проблем, веројатно се отпуштените вработени кои едноставно не планираат да се вратат во струката.

Во Словачка, „за време на пандемијата, некои вработени ја сменија својата професија без да се вратат по смирувањето на кризата“, изјави за Еурактив портпаролот на аеродромот во Братислава, Г-дин Штефаник.

– Регрутирањето е бавно, со многу работници кои претходно биле вработени, од безбедносни службеници до копнени работници до кабински екипаж, кои одбиваат да се вратат, наведувајќи ги ниските плати и лошите работни услови – рече Ливија Спера, генерален секретар на Европската федерација на транспортни работници.

Во Германија сметаат дека проблемот е подлабок. Според портпаролот на Ver.di, најголемиот синдикат на услужниот сектор во Германија, она што патниците во моментов го доживуваат не е само резултат на пандемијата, туку „е направено самостојно поради грабливиот натпревар на нискобуџетните превозници на аеродромите и со ценовните војни кога се во прашање тендерите и менталитетот секогаш да се зема од евтино, поевтино“.

Меѓутоа, некои земји се прилагодија побрзо. На пример, Финска ангажираше повеќе персонал, а истовремено ја надгради својата технологија.

Регрутирањето на персонал често се поврзува со технолошки надградби. Финскиот аеродром, на пример, неодамна инвестираше во сосема нова, модерна технологија за контрола на безбедноста, за која се вели дека му овозможува „да работи со двојно поголема ефикасност отколку пред пандемијата“.