КЗБ сугерира факултетите да се насочат кон настава со физичко присуство

Комисијата за заразни болести сугерира сите факултети во Македонија да се насочуваат кон настава со физичко присуство, поткрепена со вакцинирање на студентите и наставниот кадар, пренесува Радио МОФ.

Кај возрасната група од 6 до 14 години, пак, се забележува зголемување на бројот на нови случаи на КОВИД-19. Се работи за децата кои во најголем дел посетуваат настава во училиште со физичко присуство, соопшти денеска претседателот на Комисијата за заразни болести д-р Александар Петличковски.

Тој посочи дека засега нема простор за загриженост и дека ја следат состојбата. Но, од Комисијата апелираат доследно да се следат актуелните протоколи за одржување на настава со физичко присуство. Исто така, апелираат и до учениците и до родителите да го прифатат тестирањето.

Според анализите на Комисијата, епидемиолошката состојба во државата со КОВИД-19 во изминатата недела покажала намалување на бројот на случаи, но тоа според Петличковски не дава за право да кажат дека е добра епидемиолошката состојба.

„Сите анализи јасно упатуваат кон фактот дека најголем дел од починатите од КОВИД-19 се невакцинирани или нецелосно вакцинирани, или вакцинирани со две дози пред повеќе од 6 месеци“, рече Петличковски упатувајќи апел до младите да размислат и за трета доза вакцина против КОВИД-19.