Кризна состојба: Јужноафриканска провинција прогласи суша, најголема во послените 113 години


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Провинцијата Западен Кејп во Јужна Африка прогласи суша откако се соочи со најголемиот недостаток на вода во последните 113 години. Провинцискиот лидер Хелен Зиле изјави дека вода ќе биде извадена со помош на дупчење дупки во земјата, за потребите на болниците во Кејп Таун.

Вонредната состојба ќе трае три месеци, но може да се продолжи доколку кризата продолжи. Јужноафриканските држави се опоравуваат од две годишната суша.

Декларацијата за катастрофата ќе се забрза, стратегија на провинцијата да се осигура дека чешмите нема да пресушат, рече Зиле.

ОН проценуваат дека повеќе од 40 милиони луѓе се погодени од сушата која е предизвикана од климатскиот феномен Ел Нињо.