Актуелно

Казна во висина од 150 милиони евра од Франција за Google

Француската агенција за пазарна конкуренција донесе одлука за парична казна изречена на технолошкиот гигант Google во висина од 150 милиони евра за „злоупотреба на својата доминантна позиција“ на пазарот на рекламите на интернет.

Агенцијата денеска најваи дека употребените методи од Google Ads се „нејасни и тешко разбирливи“ и дека компанијата овие ги употребува „не нерамноправен и произволен начин“.

Исто така побара од Google да објасни како го употребува Google Ads и нејзините процедури за суспендирање на сметките.

Од друга страна Google преку соопштение рече дека ќе ја обжали одлуката додавајќи дека нејзинити политики на рекламирање се креирани за да ги заштити потрошувачите од „експлоативните и абузивните реклами“.

To Top