Голем преседан во Велика Британија: Дали се појави првото бебе кое законски нема да има мајка!


Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Судија за семејно право во Велика Британија можеби наскоро да донесе преседан, бебето кое го роди трансексуален маж би можело да стане првото кое законски нема да има мајка.

Бебето е дете на самохран родител кој е роден како жена, но сега живее како маж по оперативниот зафат. Тој сака да биде наведен на изводот на детето како татко или родител но законот му наложува да биде регистриран како мајка со оглед на тоа дека тој го родил детето.

Трансексуалниот маж тврди дека се работи за дискриминација како и дека е присилување да се наведе како мајка во согласно човековото право на приватност и семеен живот.

Што се однесува до поранешната судска пракса во Велика Британија, адвокатите споменуваат дека сите трансексуални мажи кои родиле додека биле жени се наведени во изводот како мајки.